domingo, 5 de mayo de 2013

Algunes coses sobre les nostres hortalisses...


Els de 2onC hem començat a cercar informació sobre les verdures i hortalisses que tenim al hort.
La informació l'hem estreta de Wikipèdia i en algun cas hem contrastat alguna dada a altre llocs.

Comencem per...

                             Diiiiiiiaaaaaaanaaaaaa!!!!!!!!

Nom comú: ceba

Nom cientific: Allium cepa

Origen:Àsia central

Conreu: Tot l'any

Propietats nutritives: 


La ceba és un aliment que s'ha d'incloure definitivament a la nostra dieta. Poseeix una potent acció contra el reumatisme, de manera similar a l'all (ambdues es troben en la mateixa familia taxonòmica). Dissol l'àcid úric (responsable de la  "gota"i que pot afectar als ronyons i les articulacions), lluita contra les infeccions gràcias a les seves sals de sosa i la seva potasa, que alcalinitzen la sang.

Seguim amb...

                                     Indaleeeeeeeeecio!!!!!!!!!!


            
NOM COMÚ:  patata



NOM CIENTÍFIC: Solanum tuberosum



ORIGEN: Amèrica del sur



 CONREU: Les condicions de cultiu varien d'una varietat a una altra, però en general prefereix sòls rics en humus, solts i sorrencs.



PROPIETATS NUTRITIVES
La patata és fàcilment digerida i té un alt valor nutricional. Els tubercles de patata presenten aproximadament un 78% d'aigua i un 18% de midó. La resta està compost per quantitats variables de proteïnes, minerals i prop de 0,1% de lípids. La patata conté diverses vitamines, incloent la vitamina C, riboflavina, tiamina i niacina. Entre els diferents minerals que es troben en la patata mereixen citar el calci, el potassi, el fòsfor i el magnesi per la seva importància en la nutrició humana. A causa del fet que presenta una escassa quantitat de sodi, la papa generalment se suggereix en les dietes que requereixen baixos continguts d'aquest element. Les patates consumides amb la closca són una excel·lent font de fibra. De fet, amb 3 grams de fibra per porció, la papa excedeix els percentatges de fibra que es troben en altres aliments com els grans de cereals "sencers". Els percentatges dels diversos constituents d'un tubercle d'una papa crua (amb closca) es trien en la taula adjunta. Malgrat la noció popular, la majoria dels nutrients no es troben en la closca sinó a l'interior del tubercle. De qualsevol manera, al deixar la closca s'incrementa el consum de fibra i, per altra banda, se simplifica qualsevol preparació.
        A banda del seu valor nutricional, el consum de la papa constitueix un delit per a milions de persones al voltant de tot el món. És la protagonista de diversos plats de la cuina regional de molts països. Aquests tubercles es Guisan, se sancochan, es rosteixen, se salten, es fregeixen. Intervenen en purés, a cremes, a sopes, suflés, croquetes, truites i masses. A més, a partir de la fermentació dels tubercles s'obtenen diverses begudes alcohòliques com, una varietat de vodka, l'Aquavit escandinau, el brennivín islandès, el shochu japonès.


I acabem per ara amb...

                 AAAAAAAAAAAAAnnnaaaaaa!!!!

  -->
Nom comú:  Enciam
Nom de científic:  Lactuca serriola.
Conreu: Hi ha moltes varietats d'enciam. En general és una planta no gaire resistent al fred, si hi ha glaçades deixa les fulles vermelles. Les varietats s'agrupen segons si formen un cabdell o no, si són llargues Romana o "orelles de burro" o més aplanades. Hi ha varietats aptes per a ser collides a l'estiu (més o menys resistents a espigar-se) i altres com la trocadero de collita hivernal en llocs d'hivern suau. La varietat iceberg és molt típica dels Estats Units (i de les hamburgueses americanes) La sembra es fa en un viver i es trasplanta un mes després. L'enciam necessita aigua abundant per tal que creixi de pressa i sigui tendre (si passa secada pot resultar amarg). Pot anar-li bé una mica d'ombra a l'estiu. Necessita molta mà d'obra per treure males herbes, adobar, lligar les fulles i collir.
Malalties i plagues: Les plagues més comunes en l'enciam són unes mosques blanques i petites que tenen una mida d'uns 3mil·límetres que xuclen la sàvia de les plantes mitjançant les fulles.L'espigat de l'enciam és quan en el centre de la planta es produeix unatija que donarà lloc a flors i els conseqüents fruits. En condicionsnormals, aquest espigat es dóna a partir dels dos mesos deltrasplantament però a vegades es dona abans d'hora.
Propietas nutritives: L’enciam és principalment aigua (95%), i per això aporta molt poques calories, hidrats de carboni i greixos. Té una quantitat important de fibra. Les quantitats de vitamines depenen de la varietat; així, l’enciam de varietat romana cultivat a l’aire lliure és el més ric en vitamines, mentre que el de la varietat iceberg té menys quantitat de vitamina C.

Les fulles més externes de l’enciam són les que concentren més quantitat de vitamines i minerals. En concret:

Betacarotens (provitamina A): el betacarotè és un pigment natural que confereix el color groc, ataronjat i vermellós als vegetals i que l’organisme transforma en vitamina A segons les necessitats. En el cas de l’enciam, el betacarotè està emmascarat per la clorofil·la verda, que és un piment més abundat. La vitamina A és essencial per a la vista, la pell, els cabells, les mucoses i els ossos i per al bon funcionament del sistema immunitari, a més de tenir propietats antioxidants dantienvelliment. El betacarotè sembla que té possibles efectes beneficiosos de reducció del risc de demència.

Àcid fòlic (vitamina B9): és present en les verdures de fulla verda, com és el cas de l’enciam. L’àcid fòlic intervé en la producció dels glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunitari. Contribueix a tractar o prevenir anèmies. És una vitamina imprescindible en els processos de divisió i multiplicació cel·lular que tenen lloc els primers mesos de gestació, i per això es recomana a dones embarassades. També contribueix al creixement i desenvolupament ossi dels infants.

Potassi: és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. A més, el potassi col·labora en lequilibri daigua dins i fora de les cèl·lules.
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario